Casa Roc del Roure

Vivenda unifamiliar. Projecte Executiu. Urbanització Alzina i Closes de Guillemó d’Andorra la Vella, Principat d’Andorra. Juny del 2008.

Col·laboradors: Daniel Pérez Moreno (arquitecte) i Sònia Blanco Montseny (interiorista).

La idea bàsica del projecte és la d’harmonitzar la construcció amb l’entorn privilegiat que ens ofereix la parcel·la sobre les valls d’Andorra. Una parcel·la envoltada de naturalesa una mica salvatge, on nosaltres intentem passar desapercebuts entre els arbres. Així doncs, el projecte deixa de ser una construcció dura i rígida, per ser orgànica. La casa ha buscat el seu lloc entre els arbres buscant el sol, l’orientació i l’alçada necessària en diferents volums per tal de causar el mínim impacte visual en l’entorn immediat.

L’arbrat en aquest projecte passa a ser un punt clau en el disseny de la casa. “Objectes naturals, vius” que participen des de l’exterior cap a l’interior i estan presents en tot moment i en totes les direccions degut a la seva posició estratègica.

Absolutament tota la vivenda dóna l’esquena al nord, on l’obertura de finestres és mínima, només una franja estreta de 50cm que il·lumina superiorment i a tot el llarg de la façana, la cuina i el safareig, a més d’una sèrie de finestres que il·luminen i ventilen la habitació auxiliar, el bany d’aquesta i l’escala que puja a la última planta de la casa. Interiorment la intencionalitat del projecte és connectar totes les plantes mitjançant dobles espais, podríem dir que la casa és una carcassa, una envolvent de espais connectats entre si, no solsament en planta, sinó també en secció.

Inferiorment, la parcel·la manté una estètica terrassada marcada per la normativa reguladora de la parròquia, una qüestió que aprofitem per tal de poder pujar al màxim el nivell de la vivenda i, d’aquesta manera, evitar que les vivendes veïnes puguin tapar-nos el sol i les vistes de la zona.

Una superposició de volums ens permet conformar exteriorment la vivenda en funció del seu desenvolupament interior. La seva imatge pretén ser clara i contundent, sempre procurant mantenir-se fidel amb la finalitat del projecte, l’entrada a la casa la marca el moviment d’un volum, el qual no toca a terra per fer de porxo de la mateixa. “Els volums es mouen”, es mouen per adaptar-se a les circumstàncies, orientació solar, arbrat, vistes,… per aquesta raó les cobertes són independents, per reforçar el concepte d’arquitectura viva que es vol oferir.

Aquesta és una casa pensada de tal forma que si un dia els fills de la família marxen de casa, l’ús de la vivenda quedarà limitat a dues plantes, és per això que l’habitació dels pares s’ha projectat en la planta primera. Una solució còmoda pels propietaris ja que la relació entre planta baixa i primera és immediata gràcies al doble espai i a que les escales recorren aquest espai.

El seu accés ve marcat per l’únic vial al que comunica, el carrer Les Canals, una via circulatòria de doble sentit, actualment estreta, però projectada per a fer 8 metres d’amplada incloent les voravies.

L’entrada a la parcel·la es realitza per la part més baixa del carrer, des d’on té lloc conjuntament l’accés rodat i de persones, sota un porxo que genera un dels volums i que ens condueix de manera natural fins a la porta d’entrada. Mitjançant una rampa del 5.7% de pendent, el recorregut fins a l’entrada de la vivenda és sempre constant. De la mateixa manera, per baixar a l’aparcament soterrani, una rampa amb accés des de la cara nord de la parcel·la amb un pendent del 18% en els trams rectes i del 15% en les corbes, l’accés de vehicles és igualment còmode.

La Planta Soterrània -3 aprofita el buit interior produït pel terrassat per tal d’ubicar la sala de caldera i un petit celler.

La Planta Soterrània -2 està destinada únicament a aparcament, amb capacitat mínima per a 8 cotxes, i traster.

La Planta Soterrània -1 està totalment lligada a la resta de la vivenda, doncs s´hi ha ubicat una gran sala d’esbarjo amb piscina, un petit gimnàs amb vestidor i una zona de jocs. La planta està totalment oberta a l’exterior mitjançant una gran vidriera frontal que comunica amb una terrassa.

En la Planta Baixa de la vivenda, un ampli rebedor ens distribueix cap a totes les zones comunes de la mateixa:

SALA D’ESTAR

Àmplia i ben il·luminada estança, en part per un doble espai enfocat cap al sud, des d’on l’entrada de llum i sol és present pràcticament durant tot el dia.

La seva comunicació amb l’exterior de la vivenda és tant física com visual, doncs es forma una zona coberta a l’aire lliure.

A una banda de la sala, una escala oberta ens permet comunicar, a través del doble espai, amb el nivell superior on trobem una ampliació de la mateixa, a més d’un confortable Despatx.

MENJADOR

Localitzat entre la Sala d’Estar i la Cuina, es un espai visualment obert, però que en un moment donat pot tancar-se mitjançant portes corredisses de vidre, permetent així certa intimitat dins de l’estança.

Un gran finestral lateral permet la seva pròpia il·luminació i comunicar-lo amb l’exterior enjardinat.

CUINA

Col·locada en la zona nord de la vivenda, però sempre mirant al sud, on té una sortida cap al jardí. Tot i això, una il·luminació de nord per la part superior dels armaris alts, li aporta a l’estança una sensació d’ambient fresc i net.

SAFAREIG

Allargant-se des de la cuina, però també amb accés independent, el safareig, de mides considerables, s’il·lumina i ventila superiorment per la banda nord de la vivenda, a l’igual que la cuina.

LAVABO

Composat per inodor i pica.

A part de l’escala col·locada en el doble espai de la Sala d’Estar, un espaiós ascensor amb il·luminació lateral comunica verticalment tota la vivenda, des de la Planta Soterrània -2 fins a la Planta Segona.

En la Planta Primera, tant si hi accedim per l’ascensor com per l’escala, arribem a un espai obert i ben il·luminat, gràcies a uns grans finestrals que creuen la vivenda de banda a banda. La seva funció és la de prolongació de la Sala d’Estar, però també serveix de distribuïdor:

SALA D’ART

Il·luminat tant lateralment com pel doble espai que dóna a la façana sud de la vivenda.

DESPATX

Ampli despatx que gaudeix d’una doble alçada cap al pis superior, per on una escala oberta li dóna accés.

DORMITORI PRINCIPAL

Sobre la Sala d’Estar i encarat cap al sud, obert i espaiós, amb molt de sol i llum, i vistes a la vall. Disposa de vestidor i de bany independent.

DORMITORI AUXILIAR

S’ha ubicat un dormitori contigu al dormitori principal, amb bany complet integrat.

A la Planta Segona, hi accedim per una escala oberta que puja a través d’un segon doble espai que comunica el despatx-biblioteca de la planta primera amb els dos dormitoris dels fills de la família. L’arribada es fa a través d’un espai obert i ben il·luminat, gràcies a una finestra lateral i unes altres situades en la part alta i que fa entrar llum de nord.

DORMITORI FILL 1

Obert a una terrassa generada pel volum sortint de la planta inferior, en el dormitori no es diferencia la zona de llit amb la del vestidor, composat per un gran armari a tot el llarg de la paret. Disposa d’un gran bany amb il·luminació natural.

DORMITORI FILL 2

Totalment simètric al dormitori contigu, amb l’única diferencia que la zona de bany té unes dimensions una mica superiors.

La Coberta de la vivenda està formada per la unitat de cada volum, és a dir, es pretén unificar cada volum per tal que la coberta s’entengui com a una de sola; però, això si, amb diferents pendents. El cos principal té una coberta de dues aigües, i el volum de la cuina i el safareig té una coberta d’una sola aigua. (veure plànols per entendre millor).

+ info

Nova Base del COEX

Participació al Concurs d'Idees.Parròquia d'Encamp, Principat d'Andorra.Desembre del 2016.

+ info

Centre Esportiu d’Ordino (CEO)

Projecte de Remodelació i Projecte Energètic.1er. Premi del Concurs, agost del 2013.Ordino, Principat d'Andorra.Recepció definitiva de l'obra, novembre del 2015.

+ info

Residència Escola Especialitzada Ntra. Sra. de Meritxell

Reforma i Ampliació.2on. Premi del Concurs d'Idees.Santa Coloma, parròquia d'Andorra la Vella, Principat d'Andorra.Juliol del 2015.

+ info

Pla Parcial UA SUBLE Cabeca

Parròquia d'Encamp, Principat d’Andorra.Aprovació definitiva. Resolució març del 2015.

+ info

Nova Seu d’Andorra Telecom

Participació al Concurs d'Idees.Avinguda Meritxell, Andorra la Vella, Principat d'Andorra.Novembre del 2014.

+ info

Plaça Coprínceps

Participació al Concurs d'Idees.Escaldes-Engordany, Principat d'Andorra.Octubre del 2014.
Reforma de tres despatxos en tres vivendes

+ info

Reforma de tres despatxos en tres vivendes

Edifici El Triangle.Projecte.Andorra la Vella, Principat d'Andorra.Novembre del 2012.

+ info

Estadi Nacional d’Andorra

Participació al Concurs d'Idees.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Abril del 2012.
Notaria Ferràndiz

+ info

Notaria Ferràndiz

Despatx d’Andorra la Vella.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Obra acabada l'any 2010.

+ info

Casa Roc del Roure

Vivenda unifamiliar.Projecte Executiu.Urbanització Alzina i Closes de Guillemó d’Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Juny del 2008.

+ info

Edifici Multifuncional a la Prada de Moles

Participació al Concurs d'Idees.Parròquia d'Encamp, Principat d’Andorra.Octubre del 2007.

+ info

Nova Seu Central del Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments

1er. Premi del Concurs d'Idees, agost del 2000.Prat Gran de Santa Coloma, Parròquia d’Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Obra acabada l'any 2007.

+ info

Edifici l’Esquirol

Edifici plurifamiliar aïllat en les parcel·les núm. 18, 19 i 26 de Sant Pere del Tarter, parròquia de Canillo, Principat d'Andorra.Obra acabada l'any 2006.

+ info

Club de Caldea

Projecte d'Ampliació.Escaldes-Engordany, Principat d’Andorra.Agost del 2006.
Passarel·la d'accés a Caldea

+ info

Nou accés a Caldea

Avantprojecte.Plaça del Parc de la Mola, Escaldes-Engordany, Principat d’Andorra.Agost del 2006.

+ info

Edifici Xiulets House

Projecte.Carrer Mossèn Enric Marfany de Sant Julià de Lòria, Principat d’Andorra.Abril del 2006.
Av. Carlemany, Av. Miquel Mateu i Pl. Coprínceps

+ info

Av. Carlemany, Av. Miquel Mateu i Pl. Coprínceps

Remodelació i Embelliment.2on. Premi del Concurs d'Idees.Escaldes-Engordany, Principat d’Andorra.Desembre del 2005.

+ info

Centre Geriàtric

Avantprojecte.La Massana, Principat d’Andorra.Juliol del 2004.

+ info

Noves Zones Verdes i Esportives al Parc del Prat del Roure

Participació al Concurs d'Idees.Escaldes-Engordany, Principat d’Andorra.Juliol del 2004.
Poble d'Anyós

+ info

Poble d’Anyós

Remodelació i Embelliment.Participació al Concurs d'Idees.Parròquia de La Massana, Principat d’Andorra.Octubre del 2003.

+ info

Casa Garcia – Fernández

Projecte de Vivenda unifamiliar.Urbanització Salines i Salinetes a Anyós, Parròquia de La Massana, Principat d’Andorra.Setembre del 2003.

+ info

Nou Parc de Repòs i Esbarjo a la Terra dels Prunyoners

1er. Premi del Concus d'Idees, març de 2003.L’Aldosa de La Massana, Principat d’Andorra.Obra acabada l'any 2006.

+ info

Nova Seu del Consell General

Accèssit del Concurs Internacional d'Avantprojectes.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Juliol del 2002.
Nou vial entre av. Meritxell, c. l'Aigüeta i c. Sant Salvador

+ info

Nou vial de connexió entre av. Meritxell, c. l’Aigüeta i c. Sant Salvador

Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Obra acabada l'any 2001.

+ info

Aparcament Vertical de la Farrera Negra

Participació al Concurs d'Idees.La Massana, Principat d’Andorra.Abril del 2001.
Rehabilitació C.O.A.A.

+ info

Seu del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA)

Rehabilitació.Avinguda Dr. Mitjavila d’Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Obra acabada l'any 2000.

+ info

Paperera-Cendrer “VIA”

Dissenyada l’any 1998.Comercialitzada per DAE, S.A. l’any 2000.

+ info

Casa Porté-Beck

Ampliació de vivenda unifamiliar.Carrer Girona d'Alella, Barcelona.Obra acabada l'any 1998.
National Bank of Sharjah

+ info

National Bank of Sharjah

Gratacels situat a Corniche Road.Seleccionat per al Concurs d'Idees.Khalid Lagoon, Sharjah City, Emirats Àrabs.Març del 1998.
Escola Andorrana de Segona Ensenyança

+ info

Escola de Maternal i Primera Ensenyança

Participació al Concurs d'Idees.Ordino, Principat d’Andorra.Març del 1998.
Plaça dels Coprínceps

+ info

Plaça Coprínceps

Remodelació i Embelliment.2on. Premi del Concurs d'Idees.Escaldes-Engordany, Principat d’Andorra.Juliol del 1997.
Plaça de la Creu Blanca

+ info

Plaça de la Creu Blanca

Remodelació i Embelliment.1er. Premi del Concurs d'Idees.Escaldes-Engordany, Principat d’Andorra.Juliol del 1997.
Parc del Prat Gran de l’Areny

+ info

Parc del Prat Gran de l’Areny

2on. Premi del Concurs d'Idees.Encamp, Principat d’Andorra.Maig del 1997.

+ info

Pla General d’Ordenament i Urbanisme de la Parròquia de La Massana

La Massana, Principat d’Andorra.1996 - 1998.
Carrer Bonaventura Riberaygua

+ info

Carrer Bonaventura Riberaygua

Remodelació i Embelliment.1er. Premi del Concurs d'Idees, juliol del 1996.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Obra acabada l'any 1997.
Avinguda Meritxell

+ info

Avinguda Meritxell

Remodelació i Embelliment.1er. Premi del Concurs d'Idees, juliol del 1996.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Projecte, maig del 2002.
Nova S.T.A.

+ info

Nova Seu Central de Telecomunicacions d’Andorra (STA)

Participació al Concurs d'Idees.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Gener del 1996.

+ info

Institut de Batxillerat de La Margineda

Participació al Concurs d'Idees.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Novembre del 1995.

+ info

Pla General d’Ordenament i Urbanisme de la Parròquia d’Andorra la Vella

Andorra la Vella, Principat d’Andorra.1994 - 1997.
Plaça Príncep Benlloch i Plaça Rebés

+ info

Plaça Príncep Benlloch i Plaça Rebés

Remodelació i Embelliment.Participació al Concurs d'Idees.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Setembre del 1994.

+ info

Illa de Zorrozaurre

Ordenació.Seleccionat al Premi Thyssen d'Arquitectura.Bilbao, Espanya.Març del 1994.
Illa de Spree

+ info

Illa de Spree

Remodelació.Participació al Concurs d'Idees.Berlín, Alemanya.Novembre del 1993.
Casal del Poble d'Encamp

+ info

Edifici del Casal del Poble

Participació al Concurs d'Idees.Plaça dels Arinsols d’Encamp, Principat d’Andorra.Maig del 1993.
Casa Benazet

+ info

Casa Benazet

Rehabilitació.Participació al Concurs d'Idees.Ordino, Principat d’Andorra.Març del 1993.
Sant Julià de Lòria

+ info

Vialitat rodada i de vianants, i tractament del mobiliari urbà de Sant Julià de Lòria

Accèssit al Concurs d'Idees.Principat d’Andorra.Novembre del 1990.