Avinguda Meritxell
Avinguda Meritxell
Avinguda Meritxell

Avinguda Meritxell

Remodelació i Embelliment. 1er. Premi del Concurs d'Idees, juliol del 1996. Andorra la Vella, Principat d’Andorra. Projecte, maig del 2002.

INTRODUCCIÓ

L’Avinguda Meritxell ha estat tradicionalment un eix, no només de comunicació, si no també i, sobre tot, la gran galeria comercial, cívica i social d’Andorra la Vella, que en sí mateixa constitueix un important centre d’atracció turístic internacional.

El projecte vol potenciar la rellevància que ha anat agafant amb el pas del temps com avinguda comercial, social i turística i, aquest objectiu, es pot aconseguir potenciant el caràcter peatonal de l’Avinguda i reduint el volum del trànsit rodat. En definitiva, es tracta de modificar la imatge d’una carretera amb botigues, en una avinguda de vianants amb una circulació menys densificada.

El projecte, per a aconseguir aquest objectiu, intenta crear espais per als vianants en els que puguin portar-se a terme actes cívics, crear llocs de trobada, crear petits espais verds i, en definitiva, ser una continuació de la qualitat dels productes exhibits en els aparadors, la qual cosa es potencia amb la previsió d’un únic paviment sense desnivells.

La inexistència de desnivells configura el paviment com una catifa que serveix de vestíbul de tots els comerços de l’Avinguda i que, a més, permet un destí exclusivament de vianants, no només per a les ocasions especials com cavalcades, festes majors o curses populars, sinó de forma habitual en determinades franges horàries.

La solució que es proposa respecta tota la normativa reguladora de la supressió de barreres arquitectòniques, i està dotada d’una gran versatilitat circulatòria, de manera que es possible tenir un sentit únic direcció a Escaldes, o un sentit únic direcció a Santa Coloma, que permetrà adaptar-se a qualsevol proposta. Evidentment, permetria mantenir el doble sentit actual, però amb l’inconvenient que els girs a l’esquerra no disposarien d’un tercer carril, a fi de poder destinar el màxim d’espai per al vianant.

La reducció del trànsit rodat de l’avinguda únicament serà viable amb una actuació conjunta o coordinada amb el Comú d’Escaldes-Engordany, i la prestació d’un servei públic de transport al llarg de l’Avinguda que, de manera continuada, permeti comunicar ambdós extrems.

DESCRIPCIÓ DE L’AVINGUDA

El projecte potencia al màxim el caràcter peatonal de l’avinguda Meritxell, amb ampliació de les voreres fins a 3’5m.

S’ha donat importància a que la secció tipus de l’avinguda sigui simètrica, donat que ofereix major versatilitat i permet tenir voreres iguals a ambdós costats.

Es creen dos punts que coincideixen amb els extrems de l’avinguda, un es situa en la confluència amb el carrer del Canals i l’altre en al confluència amb el carrer de La Unió, que es configuren com les portes de la gran galeria i que es remarquen mitjançant una corona lluminosa penjada mitjançant tensors en el centre, que ressalten l’entrada.

En la zona ampla de l’avinguda, pròxima als Magatzems Pyrénées, es crea una zona de marquesines on es troba la parada de bus de transport públic, la zona de carrega i descarrega d’autocars, i els panells informatius de la parròquia.

Es recupera per als vianants llocs fins ara desaprofitats, com per exemple la petita placeta existent en la cantonada de l’Avinguda Meritxell i el carrer Bisbe Príncep Iglesias, on es troba la Creu Grossa i en la que es preveu ubicar un sortidor d’aigua a la paret i uns bancs, creant una zona de descans, que queda protegida amb uns pollancres situats vora el mur existent del carrer Bisbe Príncep Iglesias, que configura la placeta.

Els passos de vianants transversals s’han col·locat pròxims o coincidint amb les cruïlles dels carrers, i els longitudinals s’han col·locat seguin el recorregut més directe entre ambdues voreres.

Paviment

Tot el paviment de l’avinguda és de llambordes de formigó prefabricat de color terra natural, sense desnivell en les voreres, que omple una trama longitudinal i transversal de peces de granet.

Les franges de granet gris transversals es situen amb una separació de disset metres i dibuixen una catifa a la calçada, que marca un ritme uniforme al llarg de tota l’avinguda. A més, produeix un efecte visual d’excés de velocitat, que afavorirà la ralentització de la circulació.

Aquest paviment, únicament canvia en la zona en la que l’avinguda passa per sobre del riu. En aquesta zona, per tal de reforçar la identitat de plaça ja existent, i unificar-la amb la calçada i l’altra vorera, s’utilitzen lloses de formigó de gran format, que igualment suporten el pes dels vehicles.

Aquest tractament diferent, revaloritza l’escultura i l’oficina de turisme ja existents, que es completarà amb la construcció d’un edifici lleuger de parada de bus i atenció al públic en l’altra part de la calçada.

La calçada

La calçada té una amplada de 6 m. al llarg de tota l’Avinguda, més 1 metre de franja longitudinal a ambdues bandes i a tot el llarg, que es destina a la col·locació de l’enllumenat, cada disset metres.

L’espai que resta entre l’enllumenat públic es destina a zones de càrrega i descàrrega, regulades amb horari controlat, parades de taxi o parades de bus, i zones reservades a hotels, que admeten aquest tipus d’ocupació temporal reduïda.

+ info

Nou Parc de Lleure d’Encamp

Projecte i Direcció de les obres de construcció.Participació al Concurs d'Idees.Prat Gran de l'Areny i Prat del Germà, Encamp.Setembre del 2020.

+ info

Xalet Roser

Projecte de vivenda unifamiliar aïllada.Carrer Les Costes dels Vilars, Escaldes-Engorgany, Principat d'Andorra.Obra acabada l'estiu del 2018.

+ info

Nova Base del COEX

Participació al Concurs d'Idees.Parròquia d'Encamp, Principat d'Andorra.Desembre del 2016.

+ info

Centre Esportiu d’Ordino (CEO)

Projecte de Remodelació i Projecte Energètic.1er. Premi del Concurs, agost del 2013.Ordino, Principat d'Andorra.Recepció definitiva de l'obra, novembre del 2015.

+ info

Residència Escola Especialitzada Ntra. Sra. de Meritxell

Reforma i Ampliació.2on. Premi del Concurs d'Idees.Santa Coloma, parròquia d'Andorra la Vella, Principat d'Andorra.Juliol del 2015.

+ info

Pla Parcial UA SUBLE Cabeca

Parròquia d'Encamp, Principat d’Andorra.Aprovació definitiva. Resolució març del 2015.

+ info

Nova Seu d’Andorra Telecom

Participació al Concurs d'Idees.Avinguda Meritxell, Andorra la Vella, Principat d'Andorra.Novembre del 2014.

+ info

Plaça Coprínceps

Participació al Concurs d'Idees.Escaldes-Engordany, Principat d'Andorra.Octubre del 2014.
Reforma de tres despatxos en tres vivendes

+ info

Reforma de tres despatxos en tres vivendes

Edifici El Triangle.Projecte.Andorra la Vella, Principat d'Andorra.Novembre del 2012.

+ info

Estadi Nacional d’Andorra

Participació al Concurs d'Idees.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Abril del 2012.
Notaria Ferràndiz

+ info

Notaria Ferràndiz

Despatx d’Andorra la Vella.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Obra acabada l'any 2010.

+ info

Casa Roc del Roure

Vivenda unifamiliar.Projecte Executiu.Urbanització Alzina i Closes de Guillemó d’Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Juny del 2008.

+ info

Edifici Multifuncional a la Prada de Moles

Participació al Concurs d'Idees.Parròquia d'Encamp, Principat d’Andorra.Octubre del 2007.

+ info

Nova Seu Central del Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments

1er. Premi del Concurs d'Idees, agost del 2000.Prat Gran de Santa Coloma, Parròquia d’Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Obra acabada l'any 2007.

+ info

Edifici l’Esquirol

Edifici plurifamiliar aïllat en les parcel·les núm. 18, 19 i 26 de Sant Pere del Tarter, parròquia de Canillo, Principat d'Andorra.Obra acabada l'any 2006.

+ info

Club de Caldea

Projecte d'Ampliació.Escaldes-Engordany, Principat d’Andorra.Agost del 2006.
Passarel·la d'accés a Caldea

+ info

Nou accés a Caldea

Avantprojecte.Plaça del Parc de la Mola, Escaldes-Engordany, Principat d’Andorra.Agost del 2006.

+ info

Edifici Xiulets House

Projecte.Carrer Mossèn Enric Marfany de Sant Julià de Lòria, Principat d’Andorra.Abril del 2006.
Av. Carlemany, Av. Miquel Mateu i Pl. Coprínceps

+ info

Av. Carlemany, Av. Miquel Mateu i Pl. Coprínceps

Remodelació i Embelliment.2on. Premi del Concurs d'Idees.Escaldes-Engordany, Principat d’Andorra.Desembre del 2005.

+ info

Centre Geriàtric

Avantprojecte.La Massana, Principat d’Andorra.Juliol del 2004.

+ info

Noves Zones Verdes i Esportives al Parc del Prat del Roure

Participació al Concurs d'Idees.Escaldes-Engordany, Principat d’Andorra.Juliol del 2004.
Poble d'Anyós

+ info

Poble d’Anyós

Remodelació i Embelliment.Participació al Concurs d'Idees.Parròquia de La Massana, Principat d’Andorra.Octubre del 2003.

+ info

Casa Garcia – Fernández

Projecte de Vivenda unifamiliar.Urbanització Salines i Salinetes a Anyós, Parròquia de La Massana, Principat d’Andorra.Setembre del 2003.

+ info

Nou Parc de Repòs i Esbarjo a la Terra dels Prunyoners

1er. Premi del Concus d'Idees, març de 2003.L’Aldosa de La Massana, Principat d’Andorra.Obra acabada l'any 2006.

+ info

Nova Seu del Consell General

Accèssit del Concurs Internacional d'Avantprojectes.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Juliol del 2002.
Nou vial entre av. Meritxell, c. l'Aigüeta i c. Sant Salvador

+ info

Nou vial de connexió entre av. Meritxell, c. l’Aigüeta i c. Sant Salvador

Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Obra acabada l'any 2001.

+ info

Aparcament Vertical de la Farrera Negra

Participació al Concurs d'Idees.La Massana, Principat d’Andorra.Abril del 2001.
Rehabilitació C.O.A.A.

+ info

Seu del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA)

Rehabilitació.Avinguda Dr. Mitjavila d’Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Obra acabada l'any 2000.

+ info

Paperera-Cendrer “VIA”

Dissenyada l’any 1998.Comercialitzada per DAE, S.A. l’any 2000.

+ info

Casa Porté-Beck

Ampliació de vivenda unifamiliar.Carrer Girona d'Alella, Barcelona.Obra acabada l'any 1998.
National Bank of Sharjah

+ info

National Bank of Sharjah

Gratacels situat a Corniche Road.Seleccionat per al Concurs d'Idees.Khalid Lagoon, Sharjah City, Emirats Àrabs.Març del 1998.
Escola Andorrana de Segona Ensenyança

+ info

Escola de Maternal i Primera Ensenyança

Participació al Concurs d'Idees.Ordino, Principat d’Andorra.Març del 1998.
Plaça dels Coprínceps

+ info

Plaça Coprínceps

Remodelació i Embelliment.2on. Premi del Concurs d'Idees.Escaldes-Engordany, Principat d’Andorra.Juliol del 1997.
Plaça de la Creu Blanca

+ info

Plaça de la Creu Blanca

Remodelació i Embelliment.1er. Premi del Concurs d'Idees.Escaldes-Engordany, Principat d’Andorra.Juliol del 1997.
Parc del Prat Gran de l’Areny

+ info

Parc del Prat Gran de l’Areny

2on. Premi del Concurs d'Idees.Encamp, Principat d’Andorra.Maig del 1997.

+ info

Pla General d’Ordenament i Urbanisme de la Parròquia de La Massana

La Massana, Principat d’Andorra.1996 - 1998.
Carrer Bonaventura Riberaygua

+ info

Carrer Bonaventura Riberaygua

Remodelació i Embelliment.1er. Premi del Concurs d'Idees, juliol del 1996.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Obra acabada l'any 1997.
Avinguda Meritxell

+ info

Avinguda Meritxell

Remodelació i Embelliment.1er. Premi del Concurs d'Idees, juliol del 1996.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Projecte, maig del 2002.
Nova S.T.A.

+ info

Nova Seu Central de Telecomunicacions d’Andorra (STA)

Participació al Concurs d'Idees.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Gener del 1996.

+ info

Institut de Batxillerat de La Margineda

Participació al Concurs d'Idees.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Novembre del 1995.

+ info

Pla General d’Ordenament i Urbanisme de la Parròquia d’Andorra la Vella

Andorra la Vella, Principat d’Andorra.1994 - 1997.
Plaça Príncep Benlloch i Plaça Rebés

+ info

Plaça Príncep Benlloch i Plaça Rebés

Remodelació i Embelliment.Participació al Concurs d'Idees.Andorra la Vella, Principat d’Andorra.Setembre del 1994.

+ info

Illa de Zorrozaurre

Ordenació.Seleccionat al Premi Thyssen d'Arquitectura.Bilbao, Espanya.Març del 1994.
Illa de Spree

+ info

Illa de Spree

Remodelació.Participació al Concurs d'Idees.Berlín, Alemanya.Novembre del 1993.
Casal del Poble d'Encamp

+ info

Edifici del Casal del Poble

Participació al Concurs d'Idees.Plaça dels Arinsols d’Encamp, Principat d’Andorra.Maig del 1993.
Casa Benazet

+ info

Casa Benazet

Rehabilitació.Participació al Concurs d'Idees.Ordino, Principat d’Andorra.Març del 1993.
Sant Julià de Lòria

+ info

Vialitat rodada i de vianants, i tractament del mobiliari urbà de Sant Julià de Lòria

Accèssit al Concurs d'Idees.Principat d’Andorra.Novembre del 1990.